У Києві з’явилася мініскульптурка проєкту «Шукай!», присвячена меценатам-цукрозаводчикам

У Києві з’явилася мініскульптурка проєкту «Шукай!», присвячена меценатам-цукрозаводчикам
Мініскульптурка «Цукровий бурячок» (фото: Роман Єременко)

На фасаді першого корпусу Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» з’явилася мініскульптурка «Цукровий бурячок». Вона присвячена українським меценатам-цукрозаводчикам, які долучилися до розбудови Києва на початку ХХ століття. Це 39-та мініскульптурка у рамках проєкту Юлії Бевзенко «Шукай!», що розповідає історію Києва.

«Цукровий бурячок» — це присвята українським меценатам кінця ХІХ – початку ХХ століть. Вони займалися цукровим виробництвом, а прибуток від нього вкладали у розбудову українських міст, зокрема Києва. 

«За традицією ми вигадуємо для кожної мініскульптурки особливу прикмету. Цього разу вона звучить так: “Мене потри — свій внесок зроби”. Адже кожен із нас меценат. І кожен може вплинути на те, як виглядає Київ сьогодні та як місто розвиватиметься завтра», — розповідає Юлія Бевзенко, менеджерка Києва та авторка проєкту «Шукай!».

Юлія Бевзенко (фото: Роман Єременко)
Юлія Бевзенко (фото: Роман Єременко)

Київський політехнічний інститут був заснований 1898 року і збудований на «цукрові гроші» київських меценатів-цукрозаводчиків. У 2023-му заклад відзначає 125-річчя.

«У червні 1898-го Київський політехнічний інститут вперше прийняв 360 студентів, а сьогодні в ньому здобувають освіту понад 20000 молодих людей. Протягом 125 років в інституті викладали та вчилися такі видатні українці як винахідник гелікоптера, авіаконструктор Ігор Сікорський, ракетобудівник Сергій Корольов, мостобудівники Євген та Борис Патони, математик Микола Делоне та десятки інших. Мініскульптурка цукрового бурячка, яка відтепер прикрашатиме фасад нашого першого корпусу, приверне увагу киян до історії закладу та міста», — говорить Наталія Семінська, проректорка з навчально-виховної роботи Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського. 

Меценатом мініскульптурки «Цукровий бурячок» виступив Дмитро Синенко — підприємець, волонтер і випускник КПІ. «Одного дня я гуляв київськими вулицями та натрапив на мініскульптурки з проєкту Юлії Бевзенко “Шукай!”. Разом ми вирішили присвятити мініскульптурку “Цукровий бурячок” Київському політехнічному інституту та меценатам-цукрозаводчикам Києва. За останній рік мешканці міста почали активніше цікавитися його історією. Вірю, що наша мініскульптурка підсилить це зацікавлення», — переконаний меценат.

Юлія Бевзенко та Дмитро Синенко (фото: Роман Єременко)
Юлія Бевзенко та Дмитро Синенко (фото: Роман Єременко)

Мініскульптурку «Цукровий бурячок» створив Юрій Білявський. Поряд із нею розміщена табличка з QR-кодом, за яким можна перейти на сайт проєкту та дізнатися докладнішу історію. 

Кожен може відшукати «Цукровий бурячок» за адресою: Берестейський проспект, 37 (колишній проспект Перемоги), дворик першого корпусу КПІ, Музейна площа, на фасаді ліворуч від вікна. 

«Шукай!» — проєкт менеджерки Києва Юлії Бевзенко, заснований 2018 року. Він розповідає про історію Києва у бронзових мініскульптурках. Серед них, зокрема, «Котлета по-київськи» на Андріївському узвозі; «Київський каштан», «Київська (Скіфська) пектораль» на Хрещатику; «Київський комп’ютер», «Золоті Ворота», «Гелікоптер Сікорського» на Ярославовому Валу; «Київський фонтан» та «Київська гривня» на Володимирській; «Київська кава» на Великій Житомирській; «Танцівники на Театральній», «Привид Києва», «Паляниця» та інші.

Раніше у Київському зоопарку показали іграшки для свого найбільшого мешканця.


Теги:

Статьи по теме


Мы в соцсетях

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK